ШОТЛАНДСКИ СКОЧ ОТ ЛЕДОВЕТЕ НА АНТАРКТИДА

ШОТЛАНДСКИ СКОЧ ОТ ЛЕДОВЕТЕ НА АНТАРКТИДА

Сър Ърнест Хенри Шакълтън (на английски: Sir Ernest Henry Shackleton) е ирландски пътешественик, изследовател на Антарктика. Кавалер на Викторианския кралски орден.

Той е известен колкото с приятелството и лидерството си, толкова и с приключенския си дух. През 1907 г. той отплава на кораба си „Нимрод“, за да ръководи първата си експедиция. Воден е с една цел, да стане първият човек, достигнал Южния полюс, сър Ърнест и екипът му достигнат по -южно от всеки преди тях - но на 9 януари 1909 г., изправен пред силни ветрове и изтощен екипаж, той се решава да се върне по -скоро, отколкото да рискува живота на екипа си.

За да подсили екипния дух в своята антарктическа експедиция Нимрод, сър Ърнест Шакълтън лично поръчал 25 кутии с Mackinlay’s Rare Old Highland Malt. С тях искал да празнуват всеки рожден ден и повод, свързан с близките на екипажа тъй като ще са далеч от тях за дълго.

През 1914 г. той потегля отново, този път неговите забележителности се насочват към преминаването на Антарктида за първи път. Корабът му „Издръжливостта“ беше замразен и смачкан в леда. С петима мъже сър Ърнест взе малка спасителна лодка и отплава 720 морски мили при коварни условия през замръзващия океан до Южна Джорджия, след което преминава планинската верига до китобойна станция. Оттук той нае спасителен кораб обратно към чакащия екипаж и върна всичките си хора безопасно у дома. Този подвиг на сила стана известен като една от най -великите истории за оцеляване на всички времена.

През 2007 г., век след експедицията „Нимрод“, са открити наколко перфектно запазени бутилки от това уиски, замразено в леда под базовия лагер на Шакълтън в Кейп Ройдс. Уискито е изкопано и отнесено за Нова Зеландия, където е внимателно размразено от Нова Зеландия Тръст за антарктическо наследство в специално създадена среда и обществена галерия в музея в Кентърбъри.

Световноизвестният майстор блендер, Ричард Патерсън, извършва старателен анализ, за да създаде отново това антично уиски и използва намереното като основа за създаването на Shackleton - модерен смесен малц с лед в своята ДНК.

 

Сайтът използва "бисквитки". Научи повече
Приемам (затвори)
Сайтът използва "бисквитки". Научи повече
Приемам (затвори)